Meld deg på vårt nyhetsbrev for oppdatert programinformasjon.

Episode #2: Signe Becker og Ingvild Langgård

Foto: Alette Schei Rørvik

I andre episode får du høre Ingvild Langgård og Elin Grinaker lese Nytt Blikk – en tekst publisert i den nyeste publikasjonen vår, Black Box teater publikasjon 4, som også er tilgjengelig på nettsidene våre i skriftlig form.

New Gaze begynte som en samtale mellom scenograf og kunstner Signe Becker, komponist Ingvild Langgård og dramaturg Elin Amundsen Grinaker. Samtalen dreide seg om inspirasjonskildene bak Becker og Langgårds samarbeider. Under samtalen snakket de om hvordan arkeologiske funn ble tolket av viktorianske menn. Disse mennene utelot en rekke gudinner da de skrev verdenshistorien – gudinner som var svært betydningsfulle i førhistorisk tid.⁣

Teksten var opprinnelig skrevet på norsk, og ble oversatt til engelsk av Ingeborg Husbyn Aarsand og Josephine Kylén-Collins. Her kan du lese den engelske versjonen av teksten.

Publisert 10. april 2020.

Episode #3: Duduzile Mathonsi

Foto: Unn Kristin Dietz Syverud

I denne episoden får du høre Duduzile Mathonsi lese teksten Ubuntu – Healing rooms. Denne teksten skrev hun for Black Box teater publikasjon 4, og den tar for seg viktigheten av og muligheten for helende rom for sorte kvinner. Teksten er tilgjengelig på nett her.

Duduzile Mathonsi er skuespiller, skribent, stemme- og performancekunstner, og hun ble nylig, som første sorte kvinne, uteksaminert fra Akademi for Scenekunst med en BA i skuespill. Under Oslo Internasjonale Teaterfestival 2020 presenterte hun forestillingen Bitch Where the Fuck is my Manifesto?!

Publisert 17. april 2020.

 

Episode #4: Trond Reinholdtsen

Foto: Trond Reinholdtsen

I fjerde episode har vi med oss Trond Reinholdtsen, opradirektør ved Den Norske Opra. Sammen med Jennifer Torrence gir han oss en solid innføring i hva institusjonen Den Norske Opra og dens tilhengerskare er for noe.

Teksten de fremfører – From opera to opra to Ø to the Followers of Ø – A tracing of the history leading up to The Norwegian Opra’s affirmative Oratory To arms! To arms! – ble publisert i Black Box teater Publikasjon 4, og er tilgjengelig her.

Publisert 24. april 2020.

Episode #5: Saul Garcia-Lopez

Foto: Juan Carlos Ruiz

I femte episode, som er det siste avsnittet med presentasjoner av tekster fra Publikasjon 4, får vi høre lesningen av An ARTivist manifesto for a postdemocratic society – skrevet og lest av Saul Garcia-Lopez. Saul, også kjent som La Saula, er en performancekunstner, en radikal performanceregissør, pedagog, og en av de kunstneriske lederne for La Pocha Nostra.

An ARTivist manifesto for a postdemocratic society er et manifest som utjevner grensene mellom kjønn, identitet, kultur, kunst, aktivisme og nasjonale grenser. Teksten er tilgjengelig her.

Lydbildet du hører er laget av DJ Ricardiaco.

Publisert 1. mai 2020.

Episode #6: Lisa Lie

Foto: Kjell Ruben Østlund

I sjette episode hører vi den prisbelønte forfatteren og teaterregissøren Lisa Lie lese teksten Labyrint – et bestillingsverk skrevet av Lie selv for Black Box teater publikasjon 3, som ble lansert høsten 2019. Labyrint er tilgjengelig på nett her.

Publisert 8. mai 2020.

 

 

BONUSEPISODE: Pluss Pluss kuratert av Kristian Grennes

Grafikk: Ann Charlotte Birkeland Berberg

Pluss Pluss, etablert i 2011, betyr intet mindre enn Black Box teater pluss pluss: en forlengelse av det performative kunstfeltet som teatret allerede rommer. Pluss pluss er en tverrestetisk plattform for både framvoksende og etablerte kunstnere, og et møtepunkt hvor publikum og kunstnere kan finne gjensidig inspirasjon.

Denne våren er Pluss Pluss i sin sceniske form er utsatt til høsten – i mellomtiden markerer vi arrangementet med en bonusepisode av podkasten: Pluss Pluss Podkast!

Kurator Kristian Grennes og kunstner Ann Charlotte Birkeland Berberg tar for seg tre hovedpunkter i open call-teksten: Overganger/2020/Cyberpunk. Dette leder til en samtale ned i kaninhullet om rollespill, Frankenstein, teknologi, fjas, døden og livet, og mer til. Podkasten fargekrydres av lydkunst, samplinger og en melding fra Modermaskinen.

Publisert 13. mai 2020.

 

Episode #7: Deise Nunes

Foto: Deise Nunes

Hva inspirerer scenekunstnere i arbeidet deres? I en splitter ny intervjuserie i podkasten vår skal vi undersøke nettopp dette – og i dette avsnittet forteller teaterviter Deise Nunes, i samtale med dramaturg Elin Grinaker, om ulike inspirasjoner i livet og arbeidet hennes. Hvilke hendelser, mennesker, kunstverk eller steder har vært avgjørende for at hun jobber med det hun gjør?

Nunes’ arbeid dreier seg om dekolonisering av kunsten, og i podkasten får du høre om blant annet bell hooks, Julie Dash og Jeanette Ehlers.

Publisert 15. mai 2020.

Episode #8: Maritea Dæhlin

Foto: Cecilia Monroy Cuevas

I dette avsnittet snakker vi med scene- og performancekunstner Maritea Dæhlin om hva som inspirerer og har gjort inntrykk på henne. Hvilke hendelser, mennesker, kunstverk eller steder har vært avgjørende for at hun jobber med det hun gjør?

Maritea tar oss med på en audiovisuell reise innom Norge, Danmark, England og Mexico, og forteller om blant annet Odin Teatret, Steve Reich, dokumentarfilm og aktivisme.

Publisert 22. mai 2020.

 

Episode #9: Henriette Pedersen

Foto: Henriette Pedersen

I dette avsnittet får vi besøk av koreograf og performancekunstner Henriette Pedersen. Henriette er en av Skandinavias mest fremtredende koreografer innen den skeive og feministiske scenekunsten, og hun er kjent for å utfordre konvensjonene om kjønn. Hva inspirerer Henriette i arbeidet hennes? Og hva gjør Henriette for å koble seg når hun skal jobbe?

I samtalens løp tar Henriette oss med fra homseklubber i Oslo til klassiske litterære epos.

Publisert 29. mai 2020.

Episode #10: Corentin JPM Leven

Foto: Ann Mirjam Vaikla

I sesongens siste podkastavsnitt skal vi bli bedre kjent med scenekunstneren og scenografen Corentin JPM Leven. Corentins arbeid er sterkt forankret i queer-miljøets arv og historie.

Hvilke estetiske minner, personer, bøker og steder har gjort inntrykk på ham? I løpet av episoden er vi innom blant annet fransk modernisme, amerikansk elektronika og italiensk fysisk teater.

Publisert 5. juni 2020.

Episode #11: Asieh Amini i samtale med Lene Therese Teigen

Høstsesongens første podkastepisode er et opptak av en samtale mellom forfatter, dramatiker og regissør Lene Therese Teigen og forfatter og menneskerettsaktivist Asieh Amini, hvor Teigen snakker med Amini om hennes liv og forfatterskap.

Samtalen foregikk under Åpent hus i foajéen på Black Box teater lørdag 29. august 2020.

Publisert 18. september 2020.

 

 

 

 

 

 

 

Black Box teater podcast er laget av Elin Grinaker, Agnar Ribe, Martin Langlie, Kristoffer Busch, Oda Tømte og Ida Holthe Lid.

Black Box teater er støttet av Norsk kulturråd og Oslo kommune.

 


Black Box teater x radiOrakel!

Podkasten vår er på den nye sendeplanen til radiOrakel!
Tune in på fm 99,3 eller DAB hver lørdag kl. 9, så får du høre vårsesongens podkastserie hele sommeren gjennom!

Klikk her for å lytte til radiOrakels livestream.

Vi er stolte av å samarbeide med verdens kuleste radiokanal!