Sign up to our newsletter

Norwegian theatre-makers under political pressure for criticising politicians in power

 

By Ragnhild Freng Dale
Oslo, April 12, 2019

 

Text comissioned by Pia Maria Roll, Hanan Benammar, Sara Baban and Black Box teater.
Read the text here (pdf)

 

 

– – –

 

 

Ways of Seeing – Rettslig forfølgelse og politisk sensur

 

Styret i Black Box teater / Suzanne Bjørneboe, Per Platou, Huy Le Vo, Kjell Moberg, Ine Therese Berg og Knut Even Lindsjørn.
March 17, 2019

 

Frafall siktelsen
Styret i Black Box teater reagerer sterkt på at kunstnerne bak forestillingen Ways of seeingog teatersjef på Black Box teater, Anne-Cécile Sibué-Birkeland er siktet av Oslopolitiet for å ha krenket privatlivets fred. En slik siktelse hører hjemme i land vi ikke ønsker å sammenligne oss med. Det er sjokkerende å oppleve at kunstnere og et teater i Norge blir utsatt for rettslig forfølgelse, politisk sensur og forslag om kutt av økonomisk støtte. Vi forventer at Oslopolitiet trekker sin begjæring om å få ransake private hjem og at siktelsene frafalles.

Styret i Black Box teater mener at det i lang tid har vært et problematisk narrativ om hva som er det faktiske innholdet i Ways of seeing. Teatersjefen har ved flere anledninger forsvart kunstnernes ytringsfrihet og har påpekt at forestillingen reiser en viktig debatt om overvåking og rasisme i det norske samfunnet. Men presentasjon av fakta og forsøk på å nyansere har til dels druknet i mediestøyen og i populistiske og tendensiøse utspill som har gått hardt utover de involverte i forestillingen som har vært reelle offer for ekstreme trusler og trakassering.

Anslag mot ytringsfriheten
En sentral verdi ved det norske demokratiet er at man kan kritisere makthavere uten å risikere sanksjoner eller forfølgelse. Oslo Frps forsøk på å bruke forestillingen for å trekke støtten til Black Box teater er et direkte angrep på det frie ord. Det er paradoksalt at denne saken har avslørt en egen standard for hva som er lov å si eller vise på en scene og hvem som kan tillate seg å si hva.

Teater er mer enn underholdning. Det er forstemmende at det er så lite forståelse for hva slags virkemidler en teaterforestilling opererer med når kunstnere tar sitt samfunnsansvar og tar opp kontroversielle temaer. Styret i Black Box teater stiller seg bak kunstnerne og teatersjefen og håper at debatten og engasjementet som har eksplodert de siste dagene vil fortsette og slik bidra til at verdiene som ytringsfrihet og kunstnerisk frihet får reell betydning og plass også når makten utfordres.

Signert styret i BBT ved Suzanne Bjørneboe, Per Platou, Huy Le Vo, Kjell Moberg, Ine Therese Berg, Knut Even Lindsjørn

 

 

– – –

 

 

Freedom of expression should take place (Ytringsfrihet bør finne sted)

 

Bv Anne-Cécile Sibué-Birkeland
Oslo, 17 December 2018

 

Les teksten her (pdf)

 

 

– – –

 

 

Reflections in the aftermath of Ways of Seeing

 

By Anne-Cécile Sibué-Birkeland
Oslo, December 12, 2018

 

Read the text here (pdf)

 

 

– – –

Panel debate: Art under pressure (video)

During Heddadagene in June 2019, we invited to a panel debate about Art under pressure, taking place at Det Norske Teatret, funded by Fritt Ord.

Art under political and religious pressure – methods, propagation modes, fireguards in an international perspective
The panel debate Art under pressure invited both Norwegian and international voices in an attempt to expand the perspectives in the aftermath of the performance Ways of Seeing.

The debate aimed at bringing an international perspective, to open a reflection upon crucial issues that have emerged during this case and that can resonate with other countries and situations, while keeping a nuanced approach and taking into consideration different scopes and scales of censorship. The debate examined contexts and mechanisms where art is under political and/or religious pressure, leading to cases of censorship. The discussion centered around the strategies of the populists and far-rights when attacking art and their impacts, modes of actions and re-actions in the art field. How is right wing ideology spreading? How can we protect freedom of speech: who are the safeguards? What is the role of media – a facilitator versus a counter-power ?

Moderator: Mohamed Abdi
Panel:
Kai Strittmatter – Scandinavia Correspondent, Süddeutsche Zeitung (DE)
Ricarda Ciontos – Artistic Director, Nordwind Festival-Berlin/Hamburg (DE)
Michal Merczynski, Director, Malta Festival-Poznan (PL)
Hege Ulstein – author and op-ed columnist in Dagsavisen (NO)

Produced by: Black Box teater and Det Norske Teatret. The event was funded by Fritt Ord.

 

 

More about Ways of Seeing:

Dagbladet

Norsk Shakespearetidsskrift

Norsk Shakespearetidsskrift

Scenekunst.no

NRK.no

Aftenposten.no

Scenekunst.no

Dagbladet

Dagbladet

Norsk Shakespearetidskrift

Dagsavisen