Meld deg på vårt nyhetsbrev for oppdatert programinformasjon.

Waiting for the Sun

En hel natt på Black Box teater / A night at Black Box teater

15. Nov 2019

med: Camilla Vatne Barratt-Due & Tropical Contact High, Stephen O´Malley, Itziar Okariz, Laurie Lax, Beatrice Guttormsen, Durga Bishwokarma, Mette Edvardsen, Els van Riel, Marianne Skjeldal, Sara Wegge

Waiting for the Sun er tilbake med sin tredje og siste utgave. Denne reisen gjennom natten krysser ulike disipliner som fokuserer på spesielle lytte- og hørselsopplevelser. Her utforskes lydlandskap og stemmer gjennom en konstellasjon av engasjerende arbeider. Kvelden og natten er satt sammen av forestillinger, radioprogrammer, lydinstallasjoner, samtaler, opplesninger og filmer.

Foajé
Pågår gjennom natten:
18.15 Bishkowarma Durga: Collective mandala- part 3
19.00 Mette Edvardsen: Lesekrok
20.30 Beatrice Guttormsen: How to capture a moment
00.00- 04.00 Mette Edvardsen: Time has fallen asleep in the afternoon sunshine
02.00- 03.00 Els van Riel: Orange Zwin
06.15- 06.45  Breakfast
06.45- 07.00 Bishkowarma Durga: Collective mandala- part 3  Closing of the mandala

Lille Scene garderobe
18.30- 19.30 Marianne Skjeldal: Body Landscape – Listening to Nature Within
20.00-21.00 Marianne Skjeldal: Body Landscape – Listening to Nature Within
21.30-22.30 Marianne Skjeldal: Body Landscape – Listening to Nature Within

Store Scene
19.30- 22.30 Camilla Vatne Barratt-Due & Tropical Contact High: Too muuch time on earth..too sensitive..too alien..$ “soo”.. best intentions.. “soo” i dont wanna hurt you..
20.30-21.15 Concert – Camilla Vatne Barratt-Due & Tropical Contact High Too muuch time on earth..too sensitive..too alien..$ “soo”.. best intentions.. “soo” i dont wanna hurt you..
23.00-02.00 Stephen O’Malley: Durational Guitar Work
05.30- 06.15 Sara Wegge: Rise and Shine

Lille Scene
19.00-19.30 Itziar Okariz: Chapter 2 V.W.
20.00-20.20 Laurie Lax: Bad Ventriloquist (1)
21.30-22.00 Itziar Okariz: Ocean Breath
22.30- 22.50 Laurie Lax: Bad Ventriloquist (2)
03.30-04.00 Itziar Okariz: Chapter 2 V.W.
05.00-05.20 Laurie Lax: Bad Ventriloquist (3)

Vanligvis setter vi opp enkeltforestillinger, men vi ønsker også å utforske andre formater. Gjennom 12 timer vil Waiting for the Sun samle kunstnere som arbeider innen ulike felt sammen på et sted (hele Black Box teater). Intensjonen er å skape rom for erfaringer, møter, mulige resonanser og forstyrrelser. Kvelden komponeres av forestillinger, installasjoner, lyd installasjoner, samtaler og filmer.

Waiting for the Sun er en invitasjon til øyeblikk og rom der tiden oppheves. Det er et rom der estetiske erfaringer og teoretisk innhold kan kombineres, hvor vi er mer tilgjengelig for det vi hører, hvor tilbaketrekking av fremtredende bilder gir en annen følelse av bevissthet og følsomhet. Det er en invitasjon til å bli med på en reise hvor du får utdelt et uferdig kart der du selv navigerer, åpner opp sansene og kjenner at tiden mykt opphører. Waiting for the Sun er en reise inn i det ustabiles skjønnhet.

Waiting for the Sun inkluderer forskjellige arbeider fra musikere, utøvende kunstnere og billedkunstnere.

Waiting for the Sun er kuratert av Anne-Cécile Sibué i samarbeid med Mette Edvardsen, Ida Holthe Lid, Pedro Gómez-Egaña. Takk til dem for inspirerende samtaler og bidrag til programmet. Koordinator / produsent: Ida Holthe Lid.

Too muuch time on earth..too sensitive..too alien.. $ “soo”.. best intentions.. “soo” i dont wanna hurt you..

Camilla Vatne Barratt-Due er lydkunstner og arbeider med performative installasjoner. I arbeidene dekonstrueres gamle instrumenter som settes sammen til nye altererte mekaniske strukturer der objektene avspilles gjennom bruk av teknologi og live koding.  Arbeidene hennes er ofte innrammet av sungne tekster som reflekterer tematikken i installasjonene. Hun har i løpet av de siste ti årene også samarbeidet med med en rekke scenekunstnere som komponist til dans, teater og video. 

Ådne Meisfjord har vært aktiv musiker siden årtusenskiftet blant annet i bandene 120 Days og Serena-Maneesh. Han oppholder seg for tiden i Berlin der han jobber som produsent, mikser og sitt eget prosjekt Tropical Contact High der han utforsker generativ musikk.

En skanner med 48 infrarøde kamera avleser en skisse av et fotografi tatt av lydkunstner Peter Cusack. Bildet viser spor av barkbiller funnet i barken på trær i den polske urskogen Bialowieza. Mønstrene som leses aktiverer oscillatorer og et sett  programmerte mekanisk drevne ventilasjons-vifter som blåser luft inn i stemmen-tungene til gamle demonterte trekkspill. Too muuch time on earth..too sensitive..too alien.. $ “soo”.. best intentions.. “soo” i dont wanna hurt you.. er en kjærlighets ballade til en skog i sorg.

Durational Guitar Work
Til Waiting for the Sun vil Stephen O’Malley fremføre en tre timers, oppslukende gitar drone. Med en fascinasjon for dhrupad, dronemusikk, fenomenologisk spektralisme og lydbad / healing, kanalisert gjennom flere års samarbeid og inspirasjon via koreografen Gisèle Vienne og komponistene Alvin Lucier og Phill Niblock, fremfører Stephen O’Malley stykker av mikrotonal, fysisk lyd i lengre form på intime steder. 

Stephen O’Malley er gitarist i bandet Sunn O))). O’Malley er musiker, komponist, produsent og billedkunstner fra New Hampshire, oppvokst i Seattle. Han tilbrakte et tiår i New York og er nå bosatt i Paris. O’Malleys arbeider er definert av en bemerkelsesverdig bredde, kompleksitet og flerfaglige interesser.

Ocean Breath
Dette arbeidet er bygget av et kor med pustemønstre. Ujjayi er en pusteteknikk som brukes i yogapraksis, som kunstneren underviser. Ordet Ujjayi betyr “Jeg, seirende”, men det oversettes som oftest med “havpust” på grunn av bildet det fremkaller. Stykkets figurative karakter er viktig, et sted mellom det abstrakte rommet til lyden av pusten og utformingen det genererer som om tegnet og dets betydning er delt eller sprukket.

Chapter 2 V.W.
Forestillingen
Kapittel 2 V.W. er den repeterende lesningen av et fragment fra boken, A Room of Ones Own av Virginia Wolf, der det første ordet trekkes fra i hver gjentakelse til teksten forsvinner. Paragrafen som er valgt beskriver et landskap som krymper med hver repetisjon. Hver gjentakelse understreker et annet element i teksten, og trekker publikums oppmerksomhet til hver komponent, ned til minste meningsenhet.

Bad Ventriloquist (dårlig buktaler) er en live installasjon satt sammen av lyd, undertitler og en sokkedukke. Gjennom natten blir tre tjue minutters segmenter fremført. Verket er utviklet gjennom en personlig forskning rundt stemmen og hvor den krysser med kjønn, klasse og underholdning. Publikum inviteres inn i et intimt rom for å lytte og lese forvirringen øker i løpet av natten (og når sokken blir trøtt).

Laurie Lax er artist og produsent med base i Bergen, tidligere basert i Bristol. Hun har en mastergrad i billedkunst fra Bergen, en bachelor i kunst fra Bath og studerte elektronisk litteratur ved Universitetet i Bergen. Hun har stilt ut i Tyskland, Irland, Norge og England, og deltatt i flere residenser og festivaler. Lax er medstifter av TEXST, som er et kunst skrivende kollektiv som arrangerer et regelmessig kritisk forum, en presse og workshops, sist på Bergen Assembly.

hvordan fange et øyeblikk
Beatrice Guttormsen er interessert i det fysiske resultatet av egne handlinger og tilstedeværelse og arbeidene hennes er en registrering av egne følelser, bevegelser og spor. På denne måten arbeider hun med minnet og med hva som trigger eget og andres minne. Guttormsen jobber for tiden med en mastergrad i medium og materialbasert kunst ved Kunsthøgskolen i Oslo. 

Hvordan kan jeg fange et øyeblikk, den tiden der og da som jeg er i akkurat nå? Mine tanker, den strømmen av tanker som farer gjennom hodet mitt, blandet av alt jeg ser, hører, har drømt, har skjedd. Å gå forbi selvsensuren. Jeg skriver ned alt, blir et instrument der tankestrømmen går igjennom meg og ut på veggen, ned på gulvet, som talte ord. 

Foto: Ingrid K. Bjørnaali. 

Collective mandala- part 3
Collectively making a mandala together: a sharing art practice er direkte inspirert av historien og filosofien til mandalakunstens tradisjon fra asiatisk kultur. Mandala-kunst er et åndelig begrep som representerer universet / kosmos. Mandalaen forteller at livet aldri tar slutt, og at alt henger sammen. Med Collective mandala ønsker Durga å skape et rom der alle kan møtes og være sammen en liten stund ved å skape en mandala sammen.

Bishwakarma Durga er en kunstner fra Nepal. Arbeidene hennes er basert på fysisk praksis, masker, dans, teater og performance kunst. For tiden jobber hun med sin mastergrad i performance ved Norges Teaterhøgskole i Fredrikstad, og forsker på historiefortelling, grenser mellom teater og kultur og tverrfaglighet.

Kunstner, konsept: Durga Bishwokarma. Lys: Bikash Tiwari. Takk: Karmenlara Ely, Eleonora Batista Fabiao, Norwegian Theater Academy (Fredrikstad), Spriten Kunsthall (Skien).

Time has fallen asleep in the afternoon sunshine

I Time has fallen asleep in the afternoon sunshine lærer en gruppe utøvere seg en bok utenat. Sammen danner de en samling bestående av levende bøker. Besøkende velger en bok de vil lese, og boken tar leseren sin med til et sted i kafeen, eller en spasertur, mens de resiterer sitt innhold.

Ideen til dette biblioteket av levende bøker kommer fra science-fiction romanen Fahrenheit 451av Ray Bradbury fra 1953. Det er en framtidsvisjon over et samfunn der bøker er forbudte fordi de ansees som farlige, et samfunn hvor lykke skal oppnås i fravær av kunnskap og kritisk tenkning. Tallet 451 viser til temperaturen når papir begynner å brenne. I denne romanen oppstår det en undergrunnsbevegelse av mennesker som lærer seg bøker utenat for å kunne bevare disse for fremtiden.

I prosessen med å lære seg en bok utenat trer leseren for et øyeblikk inn i rollen som forfatteren og blir til boken. Uansett hvor mye du lærer noe utenat så må du fortsette å praktisere ellers vil du glemme det igjen. Det å lære seg noe utenat er en kontinuerlig prosess av å minnes og å glemme.

Tilgjengelige bøker under Waiting for the Sun:
A plague of Tics av David Sedaris (engelsk)
Onkel Oswald av Roald Dahl(norsk)
Thomas F’ siste nedtegnelser til allmennheten av Kjell Askildsen (på norsk)
I Am a Cat av Soseki Natsume (på engelsk)

Orange Zwin er en video som ble laget for å ledsage komposisjonen Five more string quartets av Phill Niblock som en del av konsertserien Abstract Adventures. Komponisten Stefaan Quix så forestillingen og tilpasset komposisjonen The Bazaar and the Cathedral 1.5 til den. Med denne tittelen har verket reist til mange forskjellige steder. Orange Zwin har også blitt brukt som dekorasjon for en kveld på Monty Antwerp. På denne måten har denne videoen som viser et massivt lasteskip passere horisonten i en lys Noordzee-solnedgang, levd flere liv.

I remember the recording of this image at our Belgian coast, and being overwhelmed by the sky’s incredible colors at that particular moment. I remember wanting to capture any single detail out of it and regretting that I had only one video camera at hand.

Els van Riel bor og jobber i Brussel. Hun har studert og jobbet som fotograf, redaktør og produsent for forskjellige foto-, film-, video- og teaterproduksjoner. Arbeidene hennes undersøker virkningen av detaljerte endringer i øyeblikk, bevegelse, materie, lys og persepsjon.

Med Body Landscape – Listening to Nature Within, er Marianne Skjeldal invitert tilbake til Black Box teater og Waiting for the Sun, etter suksessen med Massage for Future i Helle Siljeholm´s Nodes on stars, fish and the social… i 2017. I Body Landscape… inviteres publikum til massasjebehandlinger, (én til én som i en vanlig terapeutisk situasjon) der kroppen som landskap er utgangspunktet for en innledende samtale som former en behandling der det å lytte/sanse egen indre natur blir fokus.  

Hvis du har kjøpt billett til Waiting for the Sun kan du bli med i trekningen om en av kveldens tre eksklusive behandlinger.
Den første trekningen foregår allerede klokken 18.25 så vær tidlig ute. Du må selv møte opp i teatrets foajé for å kunne være med i trekningen.
De to resterende behandlingene trekkes fem minutter før. behandlingen starter. Følg med på programmet og i foajeen for tider og informasjon om trekningene.

Gjennom ulike formater produserer Marianne Skjeldal sitt eget arbeid i skjæringspunktet mellom koreografi og performance, der hun undersøker ulike former for lytting, nærvær og måter å være intim på, samt metoder for transformasjon og mulig transcendens. Hun er også aktiv i samarbeid som danser, koreograf, utøver, mentor og kurator. Sammen med Inger-Reidun Olsen utgjør de kunstnerduoen LATERNA. Mariannes eget arbeid, som kombinerer bevegelse med tekst og stemme, er ofte knyttet til et bestemt sted, rom, objekter og materialer og den relasjonelle tilnærmingen til publikum blir alltid adressert.
Som sertifisert massør og Jivamukti yogalærer, inspirerer de somatiske, spirituelle og inter-relasjonelle aspektene ved disse praksisene hennes kunstneriske praksis – og omvendt. 

Rise & Shine
Sara Wegge er yogalærer og tilbyr en vinyasa-basert yoga med kreativ sekvensering som forbinder pust og bevegelse i en myk flyt. Det er meditasjon i bevegelse som oppmuntrer deg til å finne balanse og indre stillhet. Det handler om å bygge styrke, ikke for å kunne gjøre avanserte øvelser, men ganske enkelt for å takle hverdagen. Det handler om å ta vare på seg selv først før man kan ta vare på andre. Det er en måte å oppdage veien vi går på mens vi beveger oss gjennom praksisen.

Sara er sertifisert Vinyasa yoga og Restorative + Yoga Nidra lærer. Hun har praktisert yoga siden 2005 i et bredt spekter av forskjellige yogastiler som vinyasa, ashtanga, hatha, yin og restorative. Hun har over lengre tid fordypet praksisen sin gjennom ulike utdannelser, workshops, festivaler og retreats i forskjellige deler av verden.

Ta gjerne på deg myke, behagelige klær og bli med på å ønske morgenen velkommen med Rise and Shine.