Meld deg på vårt nyhetsbrev for oppdatert programinformasjon.

tg STAN (BE)

JDX – a public enemy

5. Sep – 7. Sep 2014

Ibsenfestivalen 2014 Spilles på nederlandsk med engelske undertekster

Store scene 05.09.2014 19:00

Store scene 06.09.2014 19:00

Store scene 07.09.2014 19:00

1 t. 30 min.

“…thoroughly enjoyable…” – TimeOut New York.

Det er ikke første gang det belgiske kompaniet tg STAN setter opp en tekst av Henrik Ibsen på Black Box Teater. Sist vi så dem var under Ibsenfestivalen 2012 med «Nora».

«JDX – a public enemy» er fortellingen om en manns kamp mot et sosialt og politisk flertall. En lege i en liten norsk by oppdager at vannet i byens nye kurbad er forurenset. Badet må utbedres før det kan åpnes igjen. Legens bror, som også er byens borgermester, nekter å gjøre noe fordi han mener de økonomiske konsekvensene kan bli for store for byen. Legen stemples en “folkefiende” av byens innbyggere som føler at velstanden deres er truet.

To nøkkelord karakteriserer tg STAN: skuespillerorientert og udogmatisk. Det udogmatiske aspektet reflekteres både i navnet – S(top) T(hinking) A(bout) N(ames) og i repertoaret. Kompaniet jobber med et bredt spekter av tekster som alle har sosial kritikk til grunn. Cocteau og Anouilh står side om side med Tsjekhov. Thomas Bernhard sidestilles med Ibsen, og komedier av Wilde eller Shaw står side om side med essays av Diderot. For tg STAN er skuespilleren nøkkelen. Kompaniet jobber uten regissør, en sterk holdning de nekter å gå på akkord med. Skuespillernes glede over å arbeide gjør at det gnistrer av forestillingene, samtidig som de kommuniserer sosiale og politiske poenger uten å moralisere. tg STAN ble etablert i Antwerpen i 1989, og posisjonerte seg raskt som et av Europas mest anerkjente teaterkompanier.

 

Tekst: Henrik Ibsen. Av og med: Jolente De Keersmaeker, Sara De Roo, Damiaan De Schrijver, Annette Kouwenhoven og Frank Vercruyssen. Lysdesign: Thomas Walgrave. Teknikk: Tim Wouters. Produksjon: tg STAN. Forestillingen hadde premiere i Antwerpen, Belgia 1993. tg STAN er: Jolente De Keersmaeker, Sara De Roo, Damiaan De Schrijver, Mariet Eyckmans, Renild Van Bavel, Frank Vercruyssen, Thomas Walgrave og Tim Wouters.