Meld deg på vårt nyhetsbrev for oppdatert programinformasjon.

R.B. Jérôme Bel

Jérôme Bel (1995)

25. Apr –26. Apr 2019

Store scene 25.04.2019 19:00

Store scene 26.04.2019 19:00

0 t. 55 min.

Oslo-debut med et signaturverk og en biografisk film laget av en ikonisk kunstner og koreograf som hadde en avgjørende innflytelse på konseptet om dans på midten av 90-tallet.

Dette signaturverket stripper dansen helt ned til essensen. En mann- og en kvinnekropp, en lyspære og en ikonisk melodi. Bels fokus på kroppens bevegelser rører ved noe mer intimt: menneskekroppen som primært danse-instrument.

Radikal i sin enkelhet satte denne forestillingen i gang en opphetet debatt om hva som er dans når den hadde premiere i 1995. I dag regnes forestillingen som ikonisk og endelig kan du oppleve dette verket i Oslo denne våren.

«I 1995 la Jérôme Bel sitt eget navn til forestillingen Jérôme Bel, et radikalt og avdempet verk som bringer kunstneren nærmere kjennetegnene i sitt arbeide, og dansens muligheter: belysning, musikk og kropp. Atten år senere gjelder den samme observasjonen: «En kropp kan ikke overses.» Med dette som «gitt» utgangspunkt, søkte Jerome Bel å finne ut mer. For å få kroppen til å danse, kartlegger han den: hva er dens datoer, hva er dens mål, hva er de karakteristiske ved den som den orienterer etter? Og på hvilket stadium kan språket ta hjem sin bokstavelige eksistens? Med en økonomi av midler som er redusert til hva språket sier, leverer han en dekonstruksjon av teatral representasjon som ikke har mistet sin livskraftige virkning.» Gilles Amalvi, June 2014

+ Film: R.B. Jérôme Bel: Véronique Doisneau. 25.-26. april / 20.30 / Lille scene. Gratis inngang hvis du har billett til Jérôme Bel (1995). Les mer

 

Som del av en generasjon koreografer som gjorde seg bemerket på midten av 90-tallet utforsker den franske koreografen Jérôme Bel forholdet mellom koreografi og populærkultur, danser og tilskuer samtidig som han setter spørsmålstegn ved både kunst og samtidsdans.

I sine tidlige arbeider fokuserte Bel på konvensjonene innen dans for å skille de primære elementene fra det teatralske skuespillet. Dette førte til at han reduserte forestillingene sine til deres operative minimum. Interessene hans skiftet senere fra dans som scene-praksis over til utøveren som et bestemt individ. Bels serie med portretter av dansere nærmet seg dansen gjennom historien til den enkelte utøver. I The show must go on (2001), spør han hva teater kan være. I nyere verk er scenen gitt til ikke-tradisjonelle utøvere som amatører, funksjonshemmede og barn. Dette viser en preferanse for samfunnet av forskjellene innen den etablerte gruppen dansere, og stiller spørsmål om ferdigheter.

En forestilling av / a performance by: Jérôme Bel. Med / with: Claire Haenni, Michèle Bargues, Eric Affergan, Yseult Roch, Frederic Seguette. Produksjon / production: R.B. Jérôme Bel (Paris). R.B Jérôme Bel er støttet av / is supported by: Direction régionale des affaires culturelles d’Ile-de-France, French Ministry for Culture and Communication, Institut Français, French Ministry for Foreign Affairs, ONDA – Office National de Diffusion Artistique. Kunstnerisk rådgivning, utøvende regi / artistic advice, executive direction: Rebecca Lee. Produksjons manager / production manager: Sandro Grando.