Meld deg på vårt nyhetsbrev for oppdatert programinformasjon.

Pluss Pluss

Pluss Pluss kuratert av Ingeleiv Berstad

14. May –16. May 2019

Velkommen til Pluss Pluss på Grønlandsleiret 14.-16. mai!

I løpet av tre dager vil Grønlandsleiret 47a aktiveres gjennom fire ulike forslag til måter å være sammen på, hvor kunsten hele tiden er i forhandling med omgivelsene og ikke kan lukkes rundt seg selv. Kunstnernes generøse forslag skaper rom for deling og møter mellom mennesker, kropper, objekter, lyd og tekst.

De ulike kunstnernes innfallsvinkel spenner fra et forsøk på å skape et konstant transformerende rom av blomster og lyd, et teselskap initiert av en stum og formforandrende figur, kroppens forhandling med objekter og en dagbok av tekst og lyd.

Sjekk ut de ulike åpningstidene og kom!
Ingeleiv Berstad
PROGRAM:

GJØR ROM
Artists: Ingeborg Husbyn Aarsand, Karen Pederstad
Tuesday May 14. 11.00–18.00

???
Performers: Mari Pitkänen and Linn Haldrup Lorenzen. Design: Annike Flo
Tuesday May 14
18.00–19.00: “???” will walk in the streets around Grønlandsleiret
19.00–20.00: Tea party

STÅ SITT KAST
Artists: Siri Jøntvedt and Elinor Strøm
Wednesday May 15 19.00–21.00

LOW INCOME GLOW
Artist: Niko Hallikainen
Thursday May 16
14.00–17.00 and 18.00–21.00
Performance, text and sound design: Niko Hallikainen. Supported by: Kone Foundation. Photo: Viivi Huuska.


Siden det ble etablert i 2011, har Pluss Pluss betydd intet mindre enn Black Box teater pluss pluss: en forlengelse av det performative kunstfeltet som teatret allerede rommer. Pluss pluss er en tverrestetisk plattform for både framvoksende og etablerte kunstnere, og et møtepunkt hvor publikum og kunstnere kan finne gjensidig inspirasjon.

Fra og med høsten 2017 har konseptet for Pluss Pluss vært under utvikling. Konsentrert på én kveld hver sesong vil en ny kunstner inviteres til å kuratere sesongens utgave, med carte blanche til å riste i format og innhold, men med utgangspunkt i tre enkle regler: en åpen utlysning for prosjekter og ideer slik at alle er invitert til å bidra / programmet skal settes sammen på tvers av visuell kunst og scenekunst / kunstnere i etableringsfasen skal inviteres.

Mer informasjon om programmet kommer på blackbox.no.

Dørene til Grønlandsleiret 47a åpner kl. 11.00. I de tomme lokalene til det som tidligere var blomsterbutikken Zeze & Krist Blomster Gürsoy, blir du invitert til å forme lokalet. Der fins det blomster, urter, oasis, tenger og andre verktøy du kan bruke for å gi omgivelsene ditt eget avtrykk. Du blir oppfordret til å velge en sang, som blir del av lyden i rommet denne dagen. Sangen blir lagt til i en spilleliste og blir spilt av i tilfeldig rekkefølge.

Aktørene bak Gjør Rom blir ofte invitert av andre til å lage ambiens (god stemning) der det trengs, med blomster eller musikk. Den 14. mai lar de ambiensen komme i forgrunnen, uten å legge for mange føringer på hvilken stemning eller følelse rommet får.

Geografen Yi-Fu Tuan skriver: “Few works attempt to understand how people feel about space and place, to take into account the different modes of experience (sensori-motor, tactile, visual, conceptual) and to interpret space and place as images of complex – often ambivalent . feelings.” (Tuan, Y. 1977. Space and Place: The perspective of experience. Minneapolis: University of Minnesota Press.)

– Karen Pederstad har bakgrunn fra SKHS (KHiO) avdeling design. Med base i Paris produserte hun i mange år smykker under navnet Retusj, som blant annet ble solgt på Henie Onstad og Astrup Fearnley her hjemme, samt internasjonale butikker som Trading Museum Comme des Garçons, Tokyo. Høsten 2018 startet hun opp sitt nye prosjekt Bukett!, et viltvoksende blomsterkonsept med mål om presentere blomsterarbeider også utenfor de kommersielle rammene.

– Ingeborg Husbyn Aarsand er Nord-Amerikaviter fra UiO og DJ.

??? er en hvit, pelskledd, klumpete skapning som vandrer rundt i gatene uten ansikt eller evne til å kommunisere på konvensjonelle måter. Tross dette ønsker den å knytte bånd til alle som er villig til å nærme seg den. ???s personlighet skapes gjennom interaksjoner med andre; dets navn og personlighet avhenger av hvordan den blir behandlet. ??? har et mål om å invitere så mange som mulig til sitt teselskap, hvor folk kan ha en vennlig, forvirrende, snodig tid sammen med ??? og, kanskje viktigst av alt, med hverandre. Teselskapet holder tidlig på kvelden, og vil omskape en ubrukt liten del av byen til et rom for fellesskap.

“???” begynte som et scenografisk eksperiment på Deichmanske Bibliotek på Tøyen i februar 2018. Scenograf Annike Flo tilbrakte seks dager som den super-duper “andre” Bobby (navnet ble gitt av Bibliotekets brukere), for å utforske den sosiale strukturen på biblioteket.

Low Income Glow er en speech performance av forfatter Niko Hallikainen, sentrert rundt temaene fattigdom og seksuelt begjær i konteksten klassesamfunnet. Verket er sammensatt av poetiske tekster og sensitive lydbilder, og har vært fremført i forskjellige offentlige og private rom som en nattklubb, et teater, en skole og et kontor. Performancen sikter på å overta rom og transformere dem til uttrykk av komplekse, klasserelaterte følelser.
Low Income Glow illustrerer hvordan seksuelt begjær, klasseforskjeller og usikkerhet forenes i indre erfaring og delt virkelighet. Det tegnes et følelseskart som leder deg gjennom samfunnet, forbi pulserende erfaringer av fattigdom, forvirring og tilknytning.
I konteksten Pluss Pluss tar Low Income GLow formen av en sekstimers performance-event, hvor tale, kropp og lyd møtes i et urbant rom. Publikum står fritt til å komme og gå som de vil, droppe inn og ut av energien som okkuperer rommet for en dag, et rom hvor både personlige og samfunnsrelaterte problemstillinger blir .

Niko Hallikainen er en forfatter og performer, og har tidligere presentert performancen Blue Exhaust (2018) på Mad House, Kutomo og Flow Festival. Som ved hans forrige solo performance tar Low Income Glow form av en rå gjør-det-selv solo, hvor Hallikainen blander opplest tekst med et musikalsk lydbilde.