Meld deg på vårt nyhetsbrev for oppdatert programinformasjon.

Up To Nature

Up To Nature Oslo

25. Aug –26. Aug 2012

Festival i Nordmarka Gratis/Free

Velkommen til Up To Nature Oslo 25 & 26 august. Her finner du informasjon og tidspunkter for det som skjer under festivalen.

NB! Black Box Teater arrangerer transport fra Sørkedalen skole til Majorstua lørdag og søndag kveld etter siste forestilling. Kr 50,- pr person. Påmelding på området på dagtid.

For Oslo-borgere er veien kort mellom livet i byen og naturens mangfold. Målet for festivalen er å utforske grensene mellom den urbane kulturen og den kultiverte naturen.

Med: Antti Laitinen (Somero), Martin Nachbar (Berlin), Fiksdal/Langgård/Becker (Oslo), FrenchMottershead (London), Nic Green (Glasgow), Johanna Kirsch (Wien).

Up To Nature vil turnere sommeren og høsten 2012 i Wien (15. – 17. juni), Bristol (29. Juni – 1. Juli), Oslo (25. – 26. august) og Kuopio (28. – 30. september).

Praktisk informasjon: Up To Nature er en gratis festival som foregår over to dager. Det vil være mulig å overnatte i medbrakt telt på Studenterhyttas anviste område for kr 50,-. Toalett og dusj er tilgjengelig for festivalens gjester. Mat kan kjøpes med kort/kontant på Studenterhytta: Frokost: 09-11. Lunsj: 14-16. Middag: 18.30-20.30 Vi anbefaler å kle seg etter værforholdene.

Beliggenhet: Studenterhytta ligger på Kjellerberget ved Blankvann i Nordmarka, ovenfor Svartorsetra. Hytta ligger innenfor Markagrensa. Det er derfor ikke lov å kjøre bil til hytta, noe som gjør det desto hyggeligere å være turgåer.

Adkomst: Korteste vei til Studenterhytta er fra Sørkedalen skole, det kun 4,5 km. Man kan gå/sykle på grusveien eller på sti fra Sørkedalen skole. Turen tar ca. 1 time.

Se kart og mer informasjon om adkomst på: http://www.studenterhytta.no/kart-og-adkomst.html

Påmelding: Vi ønsker at du melder din ankomst og eventuelt om du vil leie teltplass til billett@blackbox.no

Om kunstnerne:

Antti Laitinen (Somero) «Tree» Lør 12:00-20:00. Søn 14:00-20:00

I løpet av de siste årene har den finske kunstneren Antti Laitinen laget forestillinger med en subtil humor som på forhånd er dømt til å mislykkes. Et tilbakevendende tema er forholdet mellom mennesker og natur. I «Bare Necessities» (2002) forsøkte han å overleve i fire dager ute i den finske naturen, uten å ha med seg noe som helst . Under Up To Nature vil Laitinen forsøke seg på en tilsvarende håpløs oppgave. I «Tree» vil han felle et tre i Nordmarka og kutte det opp i kubber for videre å montere dem sammen igjen så likt det originale treet som mulig.

Martin Nachbar (Berlin) «Animal Dances» Lør: 19:30-20:30. Søn: 19:30-20:30

Martin Nachbar har i årevis bevist at konseptdans ikke bare er intelligent, men også kan være ekstremt humoristisk. Franz Weigand. Martin Nachbar er kjent for å låne bevegelse og språk fra ulike sammenhenger for så og prøve dem ut på sin egen kropp. Denne gangen jobber han med dyreriket. «Animal Dances» undersøker relasjonene det moderne bymennesket har med dyrene.

Nic Green (Glasgow) «Slowlo» A moment to slow down, to sharpen, to unveil the wild being, the woman.
Lør:14:00-14:45, 15:30-16:15, 17:00-17:45, 18:30-19:15, 24:00-00:30. Søn: 14:30-15:15, 16:00-16:45, 17:30-18:15, 19:00-19:45.

I «Slowlo», vil den britiske performancekunstneren Nic Green sammen med geriljagartner og båtbygger Beth Hamer gjøre et forsøk på å avsløre den ville kvinnen. De to vil skape en bolig et sted i skjæringspunktet mellom skulptur og performance. Fokuset flyttes videre fra omgivelsene til det indre landskapet. Nic Green tar oss med på en rundreise på innsiden av hennes ”La Loba” - ulvekvinne

Johanna Kirsch (Wien) «My Name Is Ape or The Little Tree Theatre» Lør: 15:00-15:30, 16:30-17:00, 18:00-18:30. Søn: 15:00-15:30, 17:00-17:30, 18:30-19:00

I sin performance «My Name Is Ape or The Little Tree Theatre», setter kunstneren Johanna Kirsch seg ned i et tre. Sittende i treet forsøker hun å lete etter det øyeblikket da mennesket sluttet å føle seg som en del av naturen. I sitt forsøk på å nærme seg hva det er som utgjør essensen av et tre, utforsker hun også følelsene som oppstår når du biter hånden av den som mater deg og hvordan og hvorfor den degenererte apen kan klatre opp i treet i det hele tatt.

FrenchMottershead (London) «Understory 7 - 9» Bli med på en jakt - dels eventyr, dels workshop - med lokale eksperter i skogen.

FrenchMottershead presenterer tre interaktive opplevelser, laget i samarbeid med lokale eksperter som tar deltakerne med seg for aktivt å utforske deres tilknytning til skogen. Fra utvalget soppjakt, allemannsretten og biologisk mangfold, tilbyr hver erfaring deltakerne en mulighet til å leke med rekkefølgen på ting i Nordmarka. Påmelding til billett@blackbox.no . Du kan også melde deg på når du ankommer festivalen. Tidspunkter kommer.

Understory 7: Jakten på soppen.
Lør: 12:30-15:00, 16:30-19:00. Søn: 14:00-16:30

Bli med på soppjakt i sakte tempo! Soppen flykter ikke, men skjuler seg for den moderne mannen som har blikket stødig på stien. Sopp ekspert Pål Karlsen vil lede deg gjennom skogen og ned i jorda. Vi skal jakte og sanke hele spekteret, fra den spiselige til den livsfarlige. Hva gjør vi så med fangsten? Vi spiser den der og da! Soppjakten kommer uten garantier, for hva om vi ikke finner noe annet enn tørr jord? Da har vi rett til å improvisere ... Velkommen til skogen! Kom gjerne forberedt til soppturen: ta med en kurv, en stiv børste og en kniv (eller en soppkniv hvis du har), en ryggsekk med en liter vann til eget bruk og resten til å dele på suppen som blir laget og til å slukke bålet. Har du ikke mulighet til å ta med deg noe selv, fortvil ikke, utlån vil bli mulig.

Understory 8: Allemannsretten.
Lør: 13:00-15:30, 17:00-19:30. Søn: 14:30-17:00

Marianne Reusch er ekspert på friluftsjuss, og har skrevet boken ”Allemannsretten – friluftslivets rettsgrunnlag”. På hennes guidede vandring i traktene rundt Studenterhytta og Blankvann kan du kombinere det nyttige med det hyggelige, og få en innføring i friluftslivets lover og regler mens du går i skogen. Regler om ferdsel, opphold og høsting sommer som vinter, gjerder og skilt, strandsone og løypepreparering er stikkord for turen. Myter vil avlives, og mysterier oppklares. Når er det lov å tenne bål? Er blåveisen fredet? Hvor stor er den ”private sonen” rundt bebyggelse? Gjelder retten til telting for tiggere? Og – vi betaler i alpinbakken, men ikke i langrennsløypa. Hvorfor? Ta gjerne med deg dine spørsmål – og vanntett fottøy. Fasitsvar finnes ikke på alt. Men forhåpentlig får vi en morsom og lærerik tur.

Understory 9: Biologisk mangfold.
Lør: 13:30-16:0017:30-20:00. Søn: 15:00-17:30

Naturverner og biolog Arnodd Håpnes tar deg med på et spor litt utenfor stien under falne trær og i skyggefulle hjørner der vi sammenligner mangfoldet av planter, dyr og sopparter i en eventyrlig skog som har blitt beskyttet i over et århundre. Underveis vil Arnodd rette samtalen inn på Norges miljøpolitikk, økologisk versus økonomisk verdi, fremtiden for artene som lever i urskogen og hans håp om et samfunn der mennesker lever i harmoni med naturen.

Om FrenchMottershead: London-baserte Rebecca French og Andrew Mottershead arbeider ser på konvensjonene rundt sosial utveksling og forholdet til offentlige og private sfærer. Ved å forsøke å avdekke ofte ignorerte handlinger og for å undergrave folks forventninger og uskrevne regler, inviteres folk til å ta del i en kreativ handling. Arbeidsprosessen kommuniserer ofte en hel og resultatet er ofte uforutsigbart, men likevel engasjerende og tilgjengelig. Deres arbeider omtales ofte som selve bildet på det populære idealet om å øke folks bevissthet om hverdagen.

Fiksdal/Langgård/Becker «Night Tripper»
Lør: 21:00-22:30. Søn:21:00-22:30
Koreograf Ingri Midgard Fiksdal, komponist Ingvild Langgård og scenograf Signe Becker utforsker ideen om naturen som animistisk, som et sted for både helbredende og destruktive krefter der urgammel mytologi møter den moderne hverdagen. Drøm og virkelighet fusjonerer til en utenomjordisk, men håndgripelig fortelling. «Night Tripper» begynner i skumringens time og tar publikum med seg inn i natten. Forestillingen har sju utøvere, en rekke instrumenter, tallrike installasjoner og kunstverk og et lokalt kor. Forestillingen «The Orchard Ballads» hadde premiere på Black Box Teater og har vært fremført i ulike versjoner i Norge, Sverige og New York. Aftenposten sa bl.a: Det hele er en overraskende altoppslukende opplevelse sammen med Langgårds suggererende musikk. Hele forestillingen rokker ved premissene for hva både dans og teater faktisk er.

Konsert søndag kl 18.30
Bendik Giske: Bendik Giske er utdannet fra Jazzlinja i Trondheim og har en master fra Norges Musikkhøgskole. Han har vunnet priser i Spania og Belgia og turnert i 4 verdensdeler. Han har holdt solokonserter i New York og Oslo og produsert og spilt på en rekke plateinnspillinger.

Hele dagen:

Geir Backe Altern «Detter du ned må du bare klatre opp igjen!»
Geir Backe Altern lager verket «Detter du ned må du bare klatre opp igjen!» til Up to Nature. Verket består av en vindeltrapp bygget av gammel kunst og scenografi. Trappen fører høyt opp i et tre og er åpen for publikum. Trappen er meget mulig gangbar med krykker. Detter du ned må du bare klatre opp igjen! Den overordnede tematikken i Geirs kunst er kollisjonen mellom kultur og natur. Han stiller ofte spørsmål om menneskets plassering i det offentlige. Hva er lov og ikke lov? Hvem lager reglene, kan de tøyes og hva innebærer det at et rom er offentlig?

FORMLØS architecture «A Point is a Frame is a Fence»

Triller du ned denne skrenten får du vondt.
Ramler du uti dette vannet blir du blaut.
Formløs architecture utforsker med denne installasjonen grensesetting og det å ta ansvar for egen kropp i naturen. Er det selve naturen eller det å gå utenfor gjerdet som er farligst?


Up To Nature er en samproduksjon mellom ANTI – Contemporary Art Festival Kuopio, Black Box Teater, brut Wien, Inbetween Time Bristol og Maska Ljubljana. Støttet av: Europarådet